Elementul central al unei instalatii electrice este tabloul electric, denumit si tablou de distributie, distribuitor de curent sau popular, tablou de sigurante. Acesta are rolul de a proteja intreaga instalatie prin intrerupatoarele automate care in momentul detectarii unei probleme pe circuit, opresc furnizarea de energie electrica.
De-a lungul timpului, tablourile electrice s-au dezvoltat destul de mult, devenind din ce in ce mai usor de folosit si mai sigure. La Nibaco suntem mereu la curent cu ceea ce este nou in domeniu si reusim sa proiectam si sa executam instalatii electrice sigure si eficiente, atat in domeniul rezidential, cat si in cel industrial.
Exista mai multe tipuri de tablouri electrice si mai multe tipuri de sigurante care pot fi instalate pe acestea.
Cate tipuri de sigurante exista?
Exista doua categorii mari de sigurante: cele fuzibile si cele automate. Sigurantele fuzibile sunt cele mai fiabile, insa in cazul unui scurt circuit necesita inlocuirea. Sigurantele automate sunt mai simplu de folosit, motiv pentru care in ultima vreme sunt mult mai populare. Faptul ca sunt din ce in ce mai populare a dus la dezvoltarea mai multor tipuri de sigurante automate:
– Sigurante automate monopolare;
– Sigurante automate bipolare;
– Sigurante automate tripolare;
– Sigurante automate diferentiale;
– Sigurante automate cu declansator de tensiune minima..
Cate tipuri de tablouri electrice exista?
Exista doua mari categorii de tablouri electrice: cele montate in zidarie, care sunt mai putin intalnite in Romania, insa pot fi intalnite peste tot prin vestul Europei si cele aparente. La noi in tara sunt folosite aproape in exclusivitate tablourile aparente. Acestea sunt usor de montat, demontat si inlocuit, insa au dezavantajul de a impacta aspectul incaperii in care se afla.
Sfaturi si reguli care trebuie sa fie respectate intr-un circuit electric
Realizarea circuitelor electrice si instalarea tablourilor electrice trebuie sa fie facute intotdeauna de un profesionist. Tocmai de aceea, iti stam tot timpul la dispozitie cu astfel de servicii.
Cei care se ocupa de instalatia electrica a locuintei tale sau a spatiului pe care il vrei conectat la energie trebuie sa respecte o serie de reguli:
– Fiecare circuit trebuie sa aiba un conductor de impamantare cu aceeasi sectiune precum conductorii de faza si de nul;
– Numarul maxim de puncte de utilizare pentrru un circuit de iluminat este 8;
– Un circuit de prize poate avea pana la 8 prize in cazul in care este cablat la 2.5 mm si are un disjunctor de 20A sau pana la 5 prize daca estge cablat la 1.5 mm si este protejat de un disjunctor de 16A;
– In cazul circuitelor cu consumatori mari ( masini de spalat, cuptoare electrice, uscatoare de rufe, etc) trebuie sa existe un intrerupator diferential de tip A;
– In interiorul tabloului trebuie sa se foloseasca doar componente cu borne protejate;
– Pentru a fi facilitate operatiunile, este bine ca fiecare circuit sa fie reperat si marcat.