Sisteme de supraveghere – Componente si utilitate
Una dintre cele mai bune solutii de a creste nivelul de siguranta este aceea de a instala un sistem de supraveghere video. Acestea reduc considerabil riscul ca cineva sa incerce sa comita acte antisociale.
Camerele video au devenit indispensabile in ultimul timp. Acestea ajuta la monitorizarea oricarei miscari, garanteaza securitatea perimetrului, ofera protectie 24 din 24 de ore si reduc considerabil riscurile de furt sau vandalism.
Calitatea video, exactitatea detaliilor, mediul si scopul de utilizare sunt factori decisivi in alegerea unui astfel de sistem.
Piata sistemelor de securitate ne pune la dispozitie sisteme de supraveghere wireless sau cu fir, pentru interior sau exterior, pentru zone aglomerate sau cu grad ridicat de pericol.
Supravegherea eficienta a unei locuinte sau a afacerii incepe cu selectarea sistemului de supraveghere video potrivit.
Sistemele de supraveghere video imbina siguranta si accesibilitatea cu acuratetea imaginilor si inregistrarilor si monitorizarea in timp real a evenimentelor.
Camerele de supraveghere analogice si IP pot fi utilizate atat in interior cat si in exterior, sunt usor de instalat, de utilizat si ofera protectie 24 de ore din 24.
Spre deosebire de camerele de supraveghere IP, camerele analogice sunt mult mai accesibile ca pret, au o sensibilitate foarte buna in timpul noptii si posibilitatea de cablare pe distante lungi insa rezolutia mica constituie un minus. Insa, camerele de supraveghere video IP pot fi integrate in structuri de retele wireless identice cu cele ale computerelor.
Atunci cand doriti alegerea sistemului potrivit, trebuie sa tineti cont de cativa factori importanti: scopul si numarul camerelor de supraveghere, cu sau fara fir, mediul de utilizare (interior sau exterior), gradul de claritate a imaginilor si exactitatea detaliilor.
Fiecare sistem de supraveghere are atat avantaje cat si dezavantaje, in functie de scopul pentru care este achizitionat si utilizat. In cazul camerelor IP si sistemelor DVR (Digital Video Recorder) trebuiesc configurate suficiente cadre pe secunda (FPS= frames per second) pentru o imagine clara. Configuratia obisnuita este intre 15 si 30 de cadre pe secunda pentru redarea optima.
Componentele unui sistem de supraveghere video
Componentele unui sistem de supraveghere video ANALOGIC HD
1. DVR HD- Inregistrator video digital (Digital Video Recorder)
2. Hard Disk – Mediul de stocare al imaginilor
3. Camere analogice HD profesionale
4. Sursa de alimentare pentru camere
5. Cablu pentru transmiterea semnalului video
6. Cablu pentru alimentarea camerelor
7. Mufe pentru cabluri
8. UPS pentru autonomie in lipsa 220V AC
9. Accesorii instalare: doze, pat cablu, copex, etc.
10. Monitor pentru afisare locala
Componentele unui sistem de supraveghere video DIGITAL I
1. NVR- Inregistrator video de retea (Network Video Recorder)
2. Hard Disk – Mediul de stocare al imaginilor
3. Camere IP digitale
4. Sursa de alimentare sau Switch POE pentru camere
5. Cablu UTP sau FTP pentru conectarea in retea
6. Cablu alimentare, doar cand nu se foloseste POE
7. Mufe RJ45 pentru cablu UTP/FTP
8. UPS pentru autonomie in lipsa 220V AC
9. Accesorii instalare: doze, pat cablu, copex, etc.
10. Monitor pentru afisare locala
Prin urmare, avantajele unui sistem de supraveghere video sunt de necontestat. Monitorizati cu usurinta zonele cu grad ridicat de pericol si pe cele aglomerate, atat din interiorul cladirilor cat si din exterior.