Atunci cand ne gandim la evenimente neprevazute in ceea ce priveste spatiile de desfasurare a activitatii, posibilitatea pornirii unui incendiu este oricand prezenta. Cauzele unui incendiu sunt multiple, putand fi de natura tehnica, precum defectarea sau lipsa de conformitate a instalatiilor electrice, umana, precum neglijenta in utilizarea diferitelor materiale inflamabile sau in respectarea normelor de siguranta, naturala, precum daunele provocate de fenomene naturale (fulgere), dar pot fi si reprezentate de aparatura existenta. Afla cum un sistem de detectie incendiu te protejeaza de evenimente neplacute!

Fumul reprezinta produsul arderii incomplete a materialelor combustibile. Pentru a preveni izbucnirea si imprastierea unui incendiu, legislatia prevede dispozitii cu caracter obligatoriu privitoare la instalarea sistemelor de detectie incendiu in cladirile de uz public si nu numai. In urmatoarele randuri vom analiza importanta instalarii unui detector de fum ca trasatura standard de siguranta a spatiilor interioare avand destinatie comerciala, institutionala, rezidentiala si alte destinatii.

  1. Ce este detectorul de fum?

Un detector de fum este un dispozitiv dotat cu un senzor care, in prezenta fumului, genereaza un semnal de alarma incendiu. Semnalul este preluat de catre centrala de detectie a institutiei prin intermediul unui sistem de detectare, semnalizare si avertizare incendiu, iar apoi este transmis sistemului de adresare publica si evacuare, dispeceratului sau serviciului de pompieri.

detectie incendiu-Nibaco

 

  1. Caracteristici detector de fum

In indeplinirea functiei de detectie incendiu, un detector de fum utilizeaza doua tehnologii alternative: ionizarea si fotoelectricitatea. Exista, de asemenea, dispozitive care combina cele doua tipuri de detectie.

Cea dintai se constituie sub forma unei camere de ionizare dotata cu o cantitate redusa de material radioactiv si doi electrozi, in scopul intretinerii de curent invariabil intre cei doi electrozi. Cand fumul patrunde in camera, procesul de ionizare este suspendat si, odata cu acesta, curentul electric este intrerupt. Scaderea curentului declanseaza alarma de incendiu.

Detectoarele fotoelectrice folosesc un fascicul de lumina care strabate camera interioara. La patrunderea fumului in camera, directia fasciculului de lumina se modifica. Intreruperea fasciculului de lumina din traiectoria sa initiala si reflectarea sa pe o alta suprafata a camerei declanseaza alarma.

  1. Eficienta detectie incendiu

Dupa ce am abordat caracteristicile unui detector de fum si diferentele dintre ele, ramane sa aducem in discutie eficienta fiecarui tip de detector. Mentionam ca ambele tipuri de detectoare sunt supuse aceluiasi test pentru obtinerea certificarii pentru detectoarele de fum – UL 268.

Detectoarele cu camera de ionizare sunt mai receptive in cazul incendiilor cu particule de combustie de dimensiuni mai mici, in timp ce detectoarele fotoelectrice raspund in timpi mai scurti la incendiile producatoare de foc. In cazul ambelor tipuri de detector se intalneste fenomenul de condens la umiditate crescuta sau prezenta aburului, de natura sa declanseze alarma.

O trasatura comuna celor doua tipuri de detector de incendiu o reprezinta necesitatea inlocuirii dupa o anumita perioada de folosinta, pe seama acumularilor de murdarie pe care utilizarea le implica. Spre deosebire de detectorul fotoelectric, detectorul cu camera de ionizare permite inlocuirea camerei de ionizare fara a mai fi necesara inlocuirea intregului detector. Prin natura principiului de functionare, detectorul cu camera de ionizare este mai susceptibil la declansarea unei alarme false, din cauza conditiilor de umiditate.

  1. Montaj detectie incendiu

Detectoarele de incendiu se monteaza in spatii standard, la nivelul tavanului. Pozitionarea dispozitivului  pe orizontala este esentiala pentru buna lui functionare. Instalarea lor se realizeaza cu respectarea unei distante standard de minimum 50 centimetri fata de grinzi si pereti laterali si cat mai indepartat de surse de curenti de aer sau aer conditionat.

detectie-incendiu-Nibaco

Echipa Nibaco detine experienta necesara atat consilierii, cat si configurarii si instalarii de sisteme de detectie incendiu specifice nevoilor tale.