In calitate de proprietar, prevenirea incendiilor ar trebui sa fie o prioritate pentru siguranta familiei dumneavoastra. Chiar si atunci cand urmati masurile de precautie adecvate, este important sa stiti ce sa faceti in caz de urgenta, cum ar fi un incendiu in casa. Mai jos sunt cinci lucruri pe care toata lumea ar trebui sa si le aminteasca despre siguranta la incendiu si despre ce trebuie facut in caz de izbucnire a unui incendiu.

CAUZELE PRINCIPALE CARE DETERMINA IZBUCNIREA UNUI INCENDIU ACASA

1. UTILIZATI RUTELE DE EVACUARE PLANIFICATE
Toti proprietarii de case ar trebui sa aiba cel putin doua cai de evacuare potentiale, planificate pentru familia lor in caz de incendiu. Daca resedinta dvs. are mai mult de un nivel, luati in considerare posibilitatea de a avea scari pliabile, rabatabile, montate pe exteriorul casei si accesibile din orice camera de la etaj. In plus, asigurati-va ca fiecare membru al familiei stie unde se afla punctul de intalnire din afara casei, dupa evacuare.

2. EVACUATI MERGAND/ALERGAND APLECAT, CAT MAI APROAPE DE SOL
In timpul evacuarii, este important sa ramaneti cat mai aproape de sol in timp ce mergeti/alergati pe o cale de evacuare. Acest sfat este important datorita faptului ca fumul si aerul cald sunt mai usoare decat aerul si se ridica spre tavan. Cu cat ramai mai aproape de sol, cu atat vei fi mai protejat de caldura si vei putea respira mai mult oxigen. Este important sa reduceti riscul de inhalare a fumului, deoarece poate provoca leziuni ale plamanilor in doar cateva minute.

3. OPRITI-VA, ASEZATI-VA PE SOL SI ROSTOGOLITI-VA
Majoritatea oamenilor au auzit de tehnica “opriti-va, asezati-va pe sol si rostogoliti-va” in cazul producerii uni incendiu, dar nu strica sa va reamintiti fiecare pas din cand in cand. Daca resedinta ta a luat foc si flacarile iti cuprind imbracamintea, nu fugi panicat. Alergarea va aprinde flacarile mai tare. In cazul asta, opreste-te, asteaza-te pe podea si rostogoleste-te pana cand flacarile sunt sufocate si stinse.

4. FII PREGATIT
Cel mai bun lucru pe care tu si familia ta il puteti face este sa fiti pregatiti pentru o situatie de incendiu. Testarea detectoarelor de fum lunar si asigurarea ca au baterii functionale este un pas cheie in detectarea timpurie si te va ajuta pe tine si pe membrii familiei tale sa iesiti din casa rapid si in siguranta. Aveti in vedere si vechimea detectoarelor; daca au mai mult de 5-10 ani, este timpul sa le inlocuiti. Pastrati, de asemenea, un extinctor functional in casa dvs., langa bucatarie si usor accesibil – niciodata sub chiuveta! Verificati si stingatorul in mod regulat pentru a va asigura ca este inca sub presiune si nu prezinta defecte.

5. PRACTICA ESTE CHEIA PERFECTIUNII
Cu cat sunteti mai pregatiti pentru un potential incendiu in casa, cu atat sunt mai mari sansele de a va salva familia si bunurile. De indata ce observati fum sau un incendiu in casa dvs., apelati la serviciile pentru situatii de urgenta (telefon: 112) si scoateti-va familia din casa cat mai repede posibil. Pentru a va creste sansele in cazul izbucnirii unui incendiu este recomandat sa exersati periodic simularile de avacuare impreuna cu toti membrii familiei.