Senzor de miscare: elemetul cheie al unui sistem de securitate

Un senzor de miscare utilizeaza una sau mai multe tehnologii pentru a detecta miscarea intr-o anumita zona. In cazul in care un senzor este declansat, este trimis un semnal la panoul de control al sistemului de securitate, care se conecteaza la centrul de monitorizare si va trimite o notificare cu privire la un potential pericol de efractie.

Care sunt cele mai neindicate locuri pentru un senzor de miscare?

– In interiorul casei, deasupra ferestrei. Senzorii care sunt activati pe baza de caldura, pot fi pacaliti de catre caldura produsa de soare, atunci cand este foarte cald si se pot activa fara sa existe un pericol real. In plus, senzorii functioneaza mult mai bine in momentul in care un hot merge paralel cu ei, decat atunci cand merge direct catre ei.
– Langa o sursa de caldura. Este contraindicat ca senzorul sa stea langa un calorifer sau o alta sursa de caldura, deoarece schimbarile de temperatura pot sa declanseze alarma din casa.
– Langa perdele sau aparate de aer conditionat deoarece miscarea perdelelor sau curentii proveniti de la aerul conditionat pot declansa alarme false.

Senzorul de miscare poate fi de mai multe tipuri:

Detector cu infrarosu pasiv (PIR): Detecteaza caldura corpului (energie in infrarosu). Senzorii cu infrarosu pasivi sunt cei mai utilizati pe scara larga in sistemele de securitate. Atunci cand sistemul este armat, senzorii de miscare sunt activati. Odata ce senzorul se incalzeste, acesta poate detecta caldura si miscarea in zonele inconjuratoare, creand o protectie de tip “grilaj”. In cazul in care un obiect in miscare blocheaza mai multe zone de retea si daca nivelurile de energie in infrarosu se schimba rapid, senzorii sunt declansati.

Microunde (Microwave): Acest tip de senzori trimit impulsuri cu microunde si masoara reflexia pe un obiect in miscare. Acestia acopera o suprafata mai mare decat senzorii cu infrarosu, insa au ca dezavantaj vulnerabilitatea la interferente electrice si pretul mai ridicat.

Tehnologia Dual Motion: Senzorii de miscare pot combina anumite caracteristici in incercarea de a reduce alarmele false. De exemplu, un infrarosu (PIR) poate fi combinat cu un senzor cu microunde. Din moment ce fiecare opereaza in diferite zone ale spectrului, iar unul este pasiv si unul este activ, tehnologia dublata a acestor senzori ajuta la reducerea posibilitatii emiterii unei alarme false, deoarece ambii senzori trebuie sa fie este declansati.

Senzorul cu ultrasunete: Acest tip de senzor trimite impulsuri de unde ultrasonice si masoara reflexia pe un obiectele aflate in miscare.

Zona reflectorizanta: Detectorul emite raze infrarosii de la un LED. Folosind reflexia acestor raze, senzorul masoara distanta fata de persoana sau obiect si detecteaza daca obiectul se afla in zona desemnata.