Instalarea unui sistem de supraveghere video poate avea foarte multe scopuri:

– Este o solutie prin care pot fi administrate proprietati in care nu poti fi prezent fizic;
– Este o solutie prin care poti descuraja eventualii hoti;
– Este o solutie prin care poti preveni comportamente neplacute in spatiul public;
– Este o solutie prin care poti controla activitatea angajatilor;
– Este o solutie prin care poti supraveghea bunurile de valoare din casa sau poti descoperi la timp eventuale situatii neplacute, cum ar fi incendii sau inundatii;
– Este o solutie prin care poti supraveghea persoane in varsta sau copii.

Desi sistemele de supraveghere video sunt accesibile oricui, instalarea lor poate pune destul de multe probleme data fiind legislatia. Dat fiind faptul ca o camera video poate salva imagini ce duc la identificarea unei persoane, orice sistem de supraveghere video trebuie sa fie supus regulamentului general privind protectia datelor ( GDPR ) implementat in toata Uniunea Europeana incepand cu 2018.

Inainte de a lua decide sa instalezi un sistem de supraveghere video, asadar, trebuie sa te asiguri ca respecti legislatia.

Intrebari la care trebuie sa raspunzi inainte de a instala un sistem de supraveghere video

Pot instala camere video intr-un spatiu privat? Da! Totusi, este bine sa te asiguri ca imaginile pe care le surprinzi nu vizeaza alte locuinte din apropiere sau spatii publice. Daca supraveghezi doar spatiile private, nu vei avea nevoie de avizul Politiei.

Pot instala camere video la bloc? Da, insa cu respectarea unor reguli. Nu vei putea instala camere video care sa identifice persoane ce suna la interfon sau sa supravegheze locuri comune, precum holurile. Daca vrei sa instalezi o camera care sa supravegheze spatiul comun al blocului, atat administratorul cladirii cat si locatarii trebuie sa fie de acord. Ceea ce poti face este sa iti supraveghezi propria locuinta;

Pot sa imi supraveghez angajatii? Daca esti angajator si vrei sa vezi ce fac angajatii, poti sa ii supraveghezi insa trebuie sa ai acordul lor.

Ce se intampla atunci cand nu respecti legea? Daca instalezi camere de supraveghere care nu respecta GDPR-ul, exista riscul unor amenzi destul de mari. In cazul persoanelor juridice care supravegheaza angajatii si clientii, amenzile pot fi de pana la 4% din cifra de afaceri.

Daca vrei sa instalezi un sistem de supraveghere, cel mai indicat este sa apelezi la o firma de profesionisti care sa faca asta. Chiar daca vei plati in plus pentru un astfel de serviciu, vei avea garantia ca respecti legea si de asemenea, vei avea garantia unei eficiente maxime a sistemului de supraveghere pe care l-ai ales.